Komu lody?

 

          Można śmiało twierdzić, że łodzianie uwielbiają lody. Tylko przy Piotrkowskiej mamy około 12 lodziarni tradycyjnych, mających w swojej ofercie naturalne lody o różnych, czasem nawet dziwnych i nietypowych smakach.

          Jedną z popularnych lodziarni w mieście jest Lód Miód – firma, posiadająca aż 24 punkty w Łodzi i jej okolicach, w których możemy dostać naturalne, pyszne lody, a także Lód MIód Cafe, znajdujące się przy Piotrkowskiej 114 i czynne przez cały rok. Właścicielami i założycielami lodziarni są Karim i Ewa Soliman. Firma ma bardzo ciekawe logo, którym jest rożek lodowy w paski i w kolorach pszczoły. Nie jest to przypadkowe, gdyż Karim Soliman jest nie tylko właścicielem lodziarni, lecz również głównym technologiem, który stworzył pierwszy smak dla swojej lodzirni, a mianowicie sorbet cytrynowo-miodowy.

Karim i Ewa Soliman, właściciele lodziarni. Zdjęcie ze strony Lód Miód na Facebooku.

          Jakie inne smaki lodów można znaleźć u państwa Soliman? Wiemy na pewno, że propozycji jest bardzo dużo, zaczynając od tradycyjnych lodów śmietankowych, czekoladowych, owocowych, po bardziej zaskakujące. Co roku, zaczynając sezon wiosenno-letni, gospodarze firmy debiutują, jak oni na to mówią, z jakimś nowym smakiem. Kilka lat temu były to lody, które stały się już hitem, czyli czarne lody o nazwie CzarneLove, barwione palonymi łupinami kokosa, o smaku karmelowym i z solą himalajską w składzie. Ciekawą propozycją także są lody, zwane Ruby. Debiutowały one w roku 2019 i od razu stały się hitem. Kolor lodów uzyskuje się za pomocą różowej czekolady produkcji firmy Barry Callebaut, pochodzącej z kakaowca o nietypowym smaku.

Mix lodów z lodziarni Lód Miód

          Pan Karim tłumaczy, czym się różnią lody naturalne od lodów tzw. rzemieślniczych. Te pierwsze mają w sobie tylko naturalne składniki, nie zawierają żadnych sztucznych barwników, ani półproduktów. Lody są podawane w rożkach wafelkowych, czyli bardziej tradycyjne rozwiązanie, w małych kubeczkach, a nawet w dużych lódboxach. Ponieważ właściciel jest nie tylko technologiem lodzarni Lód Miód, lecz także wpółpracuje z marką Barry Callebaut, producentem czekolady belgijskiej o najwyższej jakości, pracuje on nad nowymi rodzajami czekolady, którą można wykorzystać następnie do produkcji lodów. Jeżeli chodzi o duże pojemności lodów, to możemy zabrać do domu 0,5 lub 1 kg zimnego deseru o dowolnych smakach, gdyż możemy nawet zrobić mix lodów. Lody w takich pojemnikach można przechowywać w domowej zamrażarce do 4 tygodni, jednak fakt, że mamy w lodówce takie pyszności, nie dadzą im się zadomowić tam na tak długi czas.

Lód Box. 1 kg przyjemności.

          Oprócz tworzenia lodów jako takich, Państwo Soliman organizują warsztaty, na których goście mogą się przyczynić do robienia lodów o różnych kształtach. Właściciele lodziarni Lód Miód oraz Studio Book&Cook zorganizowali taki warsztat na Mikołajki. Dzieci wspólnie z rodzicami robiły lody o różnych kształtach, otaczając je różnymi polewami oraz dekorując według własnego gustu. Kto by odmówił sobie zjedzenia porcji naturalnych lodów najwyższej jakości własnej roboty  w towarzystwie rodziny? Jest to z całą pewnością świetny sposób na spędzanie czasu z dzieciakami oraz wyposażenie się w jakieś nowe umiejętności i wiedzę.

 

Mikołajkowe warsztaty. Zdjęcie z facebookowej strony lodziarni Lód Miód.

          Lodziarnia Lód Miód chętnie nawiązuje współpracę i zachęca do inwestycji w swoją działalność, która ma na celu otwarcie nowych punktów sprzedaży naturalnych lodów.

          Wszelkie informacje umieszczone są na stronie www.lodmiod.pl

 

          AK

Zostaw komentarz