Kto mieszka w Teremoku?

Teremok to tytuł jednej z najbardziej znanych bajek ludowych, lubianych przez dzieci na wschodzie, czyli w Rosji, na Białorusi i na Ukrainie. Teremok to drewniany domek, do którego po kolei wchodzą zwierzęta, aby tam zamieszkać. Głównymi wątkami tego utworu dla dzieci jest ustawienie wszystkich bohaterów według wagi, gdyż na końcu domek atakuje niedźwiedź. Teremok zostaje zburzony, lecz później zwierzęta go odbudowują i staje się on o wiele lepszy, niż wcześniej.

Dzisiaj zaś mowa o pierogarni wschodniej o tym samym tytule, czyli Teremok. Restauracja mieści się w samym sercu Łodzi, przy ulicy Piramowicza. Niedawno otworzono drugi lokal, przy Piotrkowskiej. Jak mówią sami właściciele, ich restauracja jest słynna, lubiana, a wręcz kultowa w pewnych gronach osób. Teremok zatem jest miejscem wyjątkowym. Pierogarnię prowadzą repatrianci z Kazachstanu, którzy dopiero niedawno, czyli zaledwie kilka lat temu przyjechali do Łodzi.

Właścieciele pierogarni Teremok. Zdjęcie z FaceBooka pierogarni

Tu, w tym niezwykłym i autentycznym miejscu o wschodnich klimatach podaje się dania, które przeciętny Polak kojarzy, próbował lub przynajmniej o takowych słyszał. Są to np. pielmieni, czebureki, solanka. Są to potrawy typowe dla kuchni rosyjskiej, ukraińskiej czy białoruskiej oraz takie, które większość z nas zna. W Teremku jednak możemy skosztować mniej typowych dań, takich jak chinkali o różnych nadzieniach, kilkanaście rodzajów pierogów oraz dań koreańskich, gruzińskich i innych. Poza tym w menu znajdziemy jeszcze wiele niesamowitych, rzadko spotykanych potraw.

Chinkali w pierogarni Teremok.  Zdjęcie z FaceBooka pierogarni

Daniami popisowymi pozostają jednak pilmieni, pierogi i chinkali. Są robione wyłącznie na miejscu, ręcznie lepione. Najwięcej uwagi kucharze poświęcają ciastu. Ich zdaniem ma ono idealną konsystencję oraz  bardzo delikatne. Naturalnie, że w czasach zagrożenia epidemiologicznego nie mamy możliwości przyjść, rozgościć się w lokalu pierogarni, poczuć ten klimat i porządnie zjeść. Na szczęście restauracja jest czynna dla łodzian i pracuje na dowóz. Możemy zamówić pyszne jedzenie i delektować się nim w domu. Właściciele pierogarni Teremok mimo obecnych przerw w dostawie mięsa i innych produktów i mimo, że sami ponoszą w tej chwili straty, pomagają w czasie pandemii i osobiście dowożą jedzenie do pracowników medycznych.

Solanka. Zdjęcie z FaceBooka pierogarni.

Czytając opinie stałych klientów, można śmiało twierdzić, że Teremok rzeczywiście jest lubianym przez nich miejscem oraz jak najbardziej godnym zaufania. Atmosfera, stworzona przez właścicieli i pracowników pierogarni jest bardzo serdeczna, więc z pewnością poczujemy się tu jak w domu. Właśnie połączenie tego klimatu z niezwykłymi smakami dań przyciąga do lokalu łodzian oraz gości miasta.

Zostaw komentarz