Mity dietetyczne i zdrowe żywienie

Ostatnio coraz więcej osób interesuje się zdrowym stylem życia. Częściej podejmujemy aktywności sportowe, ograniczamy niepotrzebny stres i staramy się zdrowo odżywiać. Rozwijamy świadomość swojego ciała, uczymy się jego potrzeb, a także sięgamy po artykuły i książki związane z tematyką zdrowego odżywiania. Dlaczego tak właśnie jest? Powodów może być wiele, jesteśmy bardziej świadomi zmian, jakie w nas zachodzą, szukamy sposobów na rozładowanie stresu, chcemy zrobić coś dla siebie i swojego organizmu. Do rozmowy na temat zdrowego trybu życia zaprosiliśmy autorkę bloga Hungry For Fit – Martę Kubiak. Marta całkowicie poświęciła się zgłębianiu wiedzy z obszaru żywienia i na swoim blogu stara się w ciekawy i inspirujący sposób zachęcić innych do wprowadzenia zdrowszych nawyków żywieniowych do swojego codziennego funkcjonowania. Tworzy wyjątkowe przepisy, łącząc przeróżne smaki i próbując nowych wizji i pomysłów.

Jednym z zagadnień poruszanych w wywiadzie jest szeroko definiowana fotografia kulinarna. Tworzenie ciekawych, smacznych potraw, to jedna strona sukcesu, odpowiednie ich uchwycenie i prezentacja, to drugie, równie wymagające wyzwanie. Przy prowadzeniu swojego profilu na Facebooku czy Instagramie bardzo istotne jest zadbanie o estetykę zamieszczanych treści. Oczywiście istnieje wiele poradników oraz blogów, które profesjonalnie zajmują się tą tematyką i zdecydowanie pomogą znaleźć odpowiedzi na pytania, w jaki sposób tworzyć takie fotografie. Przy fotografii kulinarnej warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, między innymi: odpowiednie światło, sprzęt, kompozycję, barwy. Jak mówi Marta, odbiorca takiej treści nie mogąc poczuć i posmakować dania, będzie przede wszystkim zwracał uwagę na wygląd prezentowanej potrawy i to może go zachęcić do przygotowania jej samodzielnie w domu.

Podczas rozmowy zwracamy również uwagę na temat dobrej relacji z jedzeniem. Marta wyjaśnia na czym ona polega i jak poprawnie ją interpretować. W mediach często mamy do czynienia z wieloma opiniami na temat zdrowego odżywiania, odpowiednich diet i suplementów wspomagających odchudzanie. Jednak czy istnieje jedna dieta, która byłaby idealna dla każdego? Na to pytanie staramy się znaleźć odpowiedź w naszej produkcji. Pytamy, jak wygląda uwzględnianie w swojej diecie słodkości? Wiele osób rezygnuje z tego typu przyjemności, zakładając, że nie można połączyć zdrowego żywienia z odrobiną szaleństwa w postaci rogalików czy ciasta. Ich myślenie jest słuszne, czy to tylko dietetyczny mit? W wywiadzie rozwiewamy wszystkie wątpliwości i rzucamy nowe spojrzenie na zdrowe odżywanie.

Cała rozmowa z dietetyczką Martą Kubiak dostępna jest na stronie: https://kreuje.pl/o-dobrej-relacji-z-jedzeniem/

 

Zostaw komentarz