Mity dietetyczne i zdrowe żywienie

Ostatnio coraz więcej osób interesuje się zdrowym stylem życia. Częściej podejmujemy aktywności sportowe, ograniczamy niepotrzebny stres i staramy się zdrowo odżywiać. Rozwijamy świadomość swojego ciała, uczymy się jego potrzeb, ale także często sięgamy po artykuły i książki związane z tematyką zdrowego odżywiania. A dlaczego tak właśnie jest? Powodów może być wiele, jesteśmy bardziej świadomi zmian, jakie w nas zachodzą, szukamy sposobów na rozładowanie stresu, czy chcemy zrobić coś dla siebie i swojego organizmu. Do rozmowy na temat zdrowego trybu życia zaprosiliśmy autorkę bloga Hungry For Fit – Martę Kubiak. Marta całkowicie poświęciła się zgłębianiu wiedzy z obszaru żywienia i na swoim blogu stara się w ciekawy i inspirujący sposób zachęcić innych do wprowadzenia zdrowszych nawyków żywieniowych do swojego codziennego funkcjonowania. Tworzy wyjątkowe przepisy, łącząc przeróżne smaki i próbując nowych wizji i pomysłów.

Jednym z zagadnień poruszanych w wywiadzie jest szeroko definiowana fotografia kulinarna. Tworzyć ciekawe, smaczne potrawy to jedna strona sukcesu, odpowiednio je uchwycić i zaprezentować to drugie, równie wymagające wyzwanie. Aby prowadzić swój profil na Facebooku czy Instagramie bardzo istotne jest zadbanie o estetykę zamieszczanych treści. Oczywiście istnieje wiele poradników oraz blogów, które profesjonalnie zajmują się tą tematyką i zdecydowanie mogą podpowiedzieć, w jaki sposób tworzyć takie fotografie. Przy fotografii kulinarnej warto zwrócić uwagę na parę aspektów. Wymienia się między innymi: odpowiednie światło, sprzęt, kompozycję, barwy. Jak Marta mówi, odbiorca takiej treści nie mogąc poczuć i posmakować dania, będzie przede wszystkim zwracał uwagę na wygląd prezentowanej potrawy i to może go zachęcić do przygotowania samemu w domu.

Podczas rozmowy zwracamy również uwagę na temat dobrej relacji z jedzeniem. Marta wyjaśnia czym ona właściwie jest i jak ją poprawnie interpretować. W mediach często mamy do czynienia z wieloma opiniami na temat zdrowego odżywiania, odpowiednich diet, suplementów wspomagających odchudzanie – ale czy istnieje jedna odpowiednia dieta, która byłaby idealna dla każdego? Na to pytanie staramy się znaleźć odpowiedź w naszej produkcji, jednocześnie poruszając temat uwzględniania w swojej diecie słodkości. Wiele osób rezygnuje z uwzględniania tego typu przyjemności w swojej diecie, zakładając, że nie można połączyć zdrowego żywienia z odrobiną szaleństwa w postaci rogalików czy ciasta. W zdrowym żywieniu nie wolno uwzględniać słodkości – prawda czy mit dietetyczny? W wywiadzie rozwiewamy wątpliwości, obalamy mity dietetyczne i rzucamy nowe spojrzenie na zdrowe odżywanie.

Cały wywiad z dietetyczką Martą Kubiak możecie obejrzeć na stronie: https://kreuje.pl/o-dobrej-relacji-z-jedzeniem/

 

Zostaw komentarz